Hirdetés

DG logo.jpg

BODYBULVAR

Mindenről - ahogy Mi látjuk!

Friss topikok

Címkék

Börtön doppingkereskedésért?

bodybulvár 2011.11.17. 19:20

A Magyar Antidopping Csoport előadásán jártunk, ahol megdöbbentő információkat közöltek.

Egyértelmű, hogy a MACS célja a sport, különösen a hivatalos, szövetségi keretek között működő sport megtisztítása. A bodybuilding ugyan cseppet sem tartozik a hivatalos és elismert sportágak közé, a doppingkérdés így bizonyos aspektusból nem vonatkozott rá eddig. Itt ugyanis nem volt honnan eltiltani a versenyzőket (hivatalos magyar bajnokságon már nem égeti magát épkézláb ember), és nem volt semmiféle szankció. Főleg hogy senki sem ellenőrizte őket, lévén gyakorlatilag hivatalosan nem sport.

Le is lőném a poént itt, mert hosszú volt a nap, fáradt vagyok, és minden erőmet összeszedve sem bírom a drámai feszültséget fokozni: lesz doppingtörvény. Méghozzá olyan, ami nem szankcionálja a használatot, de a kereskedőket elég komolyan sújtja. Alapban öt évig terjedő, de üzletszerűen 2-8 év, ami könnyen lehet leülős.

Még komolyabb dolog az, hogy a törvény szövegezése a drogellenes témához hasonló: büntetni fogják az eladást, a terjesztést, és büntethető lesz az is, aki doppingszert másnak átad, tehát nem kell kereskedni, elég, ha a havernak adsz egy kis cuccot, vagy a nagy eszeddel rábeszéled. Valószínűleg ez alapjaiban fogja megváltoztatni a mai helyzetet, ami nem nagy baj, mert meglehetősen abnormális állapot, hogy boldog-boldogtalan doppingszerekkel bizniszel, miközben a kedves felhasználók vagy a koxért, vagy a potencianövelőért remegnek.

 

 

Mi nem vagyunk különösen húdenagyon doppingellenesek, megértjük, hogy az élsportban benne van. De az tényleg nem állapot, hogy a kezdők már a súlyzó felismerése előtt, az edzőterembe még be sem lépve már cucchoz nyúlnak, és sokaknak a gyógyszerneveken kívül fogalmuk sincs semmiről. A testépítés számunkra nem arról szól, hogy ki tud több gyógyszert szedni, hanem a kemény munkáról és a precíz táplálkozásról.

Ennyit a szigorról, de hallottunk még meglepő tényeket: fene se gondolná, hogy a doppingbukások 10%-a kannabisz-származékokkal történt, ami nem jelent mást, mint hogy drága élsportolóink 10% masszívan drogozik. (Nem a testépítőkről beszélek!) Ez ugyan nem nagyon alkalmas teljesítménynövelésre, de a doppingellenes szervezetek nem csak ezt szankcionálják, hanem azt is, ha valaki életmódjában nem felel meg a sportolói elvárásoknak. Ami - valljuk be - egyáltalán nem hülyeség.


Dr. Tiszeker Ágnes, a MACS vezetője és Soós Erika analitikai szakértő

Az előadás számos érdekes információt tartalmazott a többi használt anyagról is, amivel kapcsolatban megállapítható, hogy nincs új a nap alatt. Mindez minket cseppet sem izgatna, ha nem lenne a testépítés abszolúte a doppingellenes szervezetek célkeresztjében; de ott van, és teljes joggal van ott, különösen a hobbi-testépítést figyelembe véve. Semmilyen más sportban nem doppingolnak hobbisportolók, különösen kezdők. És bizony elkeserítő a helyzet az egyáltalán nem sportolók között is: fogyni vágyó háziasszonyok ugyanis szó nélkül beszednek bármit, anélkül hogy legcsekélyebb fogalmuk lenne róla, beleértve a legszemetebb, feketepiacon terjesztett stimuláns fogyasztó-gyógyszereket vagy pajzsmirigyhormonokat.

A jövő évet nem látjuk előre, de olimpia lesz, így elképzelhető, hogy hamarosan beindul a szigorítás. Svéd rendszertől azonban egyáltalán nem kell tartanunk, rosszul járni csak a dílerek fognak.

Címkék: dopping macs

komment

süti beállítások módosítása